Header Bierhuys

Openingstijden

Ma. gesloten
Di. gesloten
Wo. 14:00 - 01:00
Do. 14:00 - 01:00
Vr. 14:00 - 02:00
Za. 14:00 - 02:00
Zo. 14:00 - 01:00

Adres:

van Oudheusdenstraat 3a
3441 AM Woerden

Historie pand


De historie van het pand en de architect

Het pand waarin Drinkerij 't Bierhuys is gevestigd is een gemeentelijk monumentaal pand.

Het is ontworpen door de architect Jan Wils die ook verantwoordelijk is voor o.a. het Olympisch Stadion in Amsterdam en het in 1970 gesloopte hotel aan de haven in Woerden De Dubbele Sleutel. Op deze plaats staat nu het pand waar de HEMA in gevestigd is geweest en waar de oudere Woerdenaren nog steeds met gepaste heimwee praten over het ontwerp van De Dubbele Sleutel.

Het pand van 't Bierhuys is onderdeel van "het rode dorp" die in zijn geheel door Jan Wils is ontworpen. Jan Wils (geb. 1891 in Alkmaar) studeerde aan de Technische Hogeschool in Delft, ging werken voor Berlage, en begon daarna zijn eigen bureau. Hij sloot zich aan bij “De Stijl”.

Helaas zijn er door de tijd heen een hoop huizen van Het Rode Dorp verloren gegaan en staat er 'nieuwbouw'. Het rode dorp is in 1919 gebouwd, deze bijnaam dankt de wijk niet alleen aan de typerende rode dakpannen, maar ook aan het feit dat er vrij veel links georiënteerde arbeiders woonden.

Het hoekpand zelf waar nu 't Bierhuys in is gevestigd is het grootste pand van de wijk het heeft dan ook dienst gedaan als kruidenierszaak. Voor zover wij na hebben kunnen gaan heeft de familie van Drieën van 1928 tot 1938 de kruidenierszaak gedraaid. Daarna zette de familie Uitbyerse de zaak voort tot midden jaren '50. Deze familie emigreerde naar Canada, maar het pand bleef nog een aantal jaar in gebruik als kruidenierszaak, dit keer met de familie Asscheman. Daarna werd het tot 1994 als woonhuis gebruikt door deze familie.

Vanaf 1994 fungeert het pand als café. Het eerste café was Top of Town en was eigendom van Co van der Starre die vervolgens is geëmigreerd naar Spanje. De volgende eigenaar was Ineke Vergunst-Tetelepta het café droeg toen de naam 't Vaatje. Op 17 november 2002 is het café het huidige Drinkerij 't Bierhuys geworden, waarvan Peter de Vries en Monique van der Pol de trotse eigenaars zijn.

De straatnaam:

Het Bierhuys ligt aan de van Oudheusdenstraat vernoemd naar een oud burgemeester van Woerden.

Willem van Oudheusden (1774 –1821) werd in 1813 burgemeester van Woerden. In die tijd hadden de Franse bezetters het gezag in handen. In Woerden stelde dat niet veel voor: drie gendarmes en een adjudant, die makkelijk bespot konden worden. Dat leidde ertoe dat Van Oudheusden wat al te voorbarig was met het uitsteken van de Oranjevlag op het stadhuis. Het gevolg was de “Ramp van Woerden”, die te boek staat als een meedogenloze slachtpartij door Franse troepen. Er werd gemoord, verkracht, geroofd en gesloopt, met als resultaat 26 doden. Na de totstandkoming van het Koninkrijk werd Willem van Oudheusden in 1816 opnieuw burgemeester van Woerden.